previous arrow
next arrow
Slider

Caminito del Rey

Prova att gå den välkända turen Caminito del Rey, även känd som El Camino del Rey. Lanseringen av denna historiska plats har varit en av de mest efterlängtade händelserna runt om i Malaga det senaste året.

Den nya stigen har skapat rubriker över hela världen och Lonely Planet har nyligen nominerat vandringen längs Caminito som en av de hetaste aktiviteterna i malaga regionen.

Historien bakom El Caminito del Rey

El  Caminito byggdes ursprungligen mellan 1901-1905 och användes för att transportera material och människor mellan två kraftverk som byggdes på varsin sida av El Chorro ravinen. Det var inte förrän i början av 1920-talet som den öppnades officiellt av kung Alfonso XIII och han lade grunden till namnet som den bär idag. Sedan hans besök har El Caminito blivit en av de mer intressanta underverk i Spanien som bjuder på historia och natur i ett. Den fascinerande vägen och den vackra omgivningen gör att denna aktivitet hamnar väldigt högt upp på listan över intressanta saker att göra i Andalusien.

El Chorro (La Garganta del Chorro) är en fantastisk plats med stora väggar av sten som sträcker sig så högt som 400 m längs en tre kilometer lång sträcka. “El Chorro” kan löst översättas som “spurten” vilket är precis vad vattnet gör i samband med att den reser genom ravinens smala kanaler. Skillnaden i höjden mellan de två konstgjorda reservoarerna i vardera ändar av ravinen skapar en unik möjlighet för utveckling av vattenkraft, ett nästintill revolutionerande koncept på den tiden då man startade detta projekt.

Här på El Caminito del Rey ser man trådar som hänger längs ravinen halvvägs upp på sidan. Den ursprungliga strukturen sägs ha byggts av sjömän som var vana vid att klättra rep och arbeta samtidigt som de svävade ovanför ett tomrum och döden. Obekräftade rapporter har också påstått att många av de mer farliga arbetsuppgifterna utfördes av dödsdömda fångar.

Vägen byggdes med sand och cement och hålls på plats av metallfästen. Ett enkelt järnräcke infördes längs denna svåra bergsvägg och den Caminito som man kände till den förr började sakta bli osäkrare för varje år och i samband med förfallet ökade också risken för olyckor. De stängde officiellt ner leden under 2000, och detta endast efter att flera människor föll och dog på denna nu ökända plats.

Faran och historien runt platsen blev legendarisk och lockade klättrare och adrenalintorskar från hela världen. Många människor hänvisar till Caminito som “världens farligaste väg”. 

Idag så kan man vandra El Caminito del Rey på ett säkert sätt

Nu så har man byggt en modern gång led ovanför den gamla och man kan nu vandra den omtalade leden på ett säkert sätt. Leden är mycket populär och man tar endast in 400 personer om dagen på leden. Detta ska man tänka på och boka sin biljett i tid.

Information:

  • Boka biljett för att ta turen på egen hand: Boka här
  • Boka biljett för att ta turen med guide Boka här.
  • Det är en full dags utflykt
  • OBS! Där är inga toaletter längs turen

Att ta med sig:

  • Vandrings kläder
  • Vattenflaska
  • Solkräm och keps
  • Kamera
  • Lite snacks under turen