previous arrow
next arrow
Slider

Visit “The Lost City”

Beskrivning av El Acebuchal

El Acebuchal  är en extremt vacker by omgiven av höga berg i hjärtat av Sierras of Tejeda, Almijara och Alhama Natural Park. Byn ligger nära gränsen till provinserna Granada och Malaga och hör till Competa. Men avståndsmässigt ligger byn endast ca 7 km från Frigiliana. Namnet kommer från Arabiskans ”acebuche” som betyder oliv och trots att vi vet att byn funnits sen 1600-talet så tror man att platsen varit bebodd sedan långt tidigare.

El Acebuchal var ett viktigt stopp på den gamla handelsvägen mellan Competa, Frigiliana, Nerja och Granada.
Färsk fisk som fångats vid kusten och lokalt odlade tomater, vindruvor mm byttes mot kikärtor, vete, linser och andra varor som inte var så lätta att få tag på i bergsbyarna.

Livet var hårt i byn på grund av dess avsides läge. Och det blev ännu tuffare för invånarna i byn i efterdyningarna av Spanska inbördes kriget, då byn blev fångad mellan francos regim och gerillan som höll till i bergen. De spanska myndigheterna misstänkte länge att byborna i El Acebuchal  stödde de republikanska rebeller som gömde sig i bergen, genom att förse dem med mat och skydd. Men i sanningens namn så var byborna fångade mellan de två grupperna och trakasserades från båda håll.

Sommaren 1948 fick byborna betala ett högt pris för deras isolerade läge i bergen när Guardia Civil beordrade att hela byn El Acebuchal skulle tömmas på sina 200 invånare. Byns invånare tvingades hastigt att fly, och lämnade sina hem och tillhörigheter bakom sig. Den lilla övergivna bergsbyn blev snabbt förfallen och delar föll i ruiner. Lokalt kallades den för “The Lost Village” or “Pueblo el Fantasmas” – The Village of Ghosts.

1998, femtio år senare, så återvände Antonio García Sánchez, son till en av de ursprungliga byborna, till El Acebuchal  med sin fru Virtudes och deras familj för att restaurera några av husen i byn. Så snart dessa hus var klara, fortsatte de att bygga upp fem hus till samt tavernan i byn. I samband med detta började intresset för området att öka och turister började komma till området. Familjens ansträngningar, smittade av sig och andra föredetta bybor började att komma tillbaka och restaurera sina gamla familjehem. Vilket resulterade i att idag är samtliga 36 hus, kapellet, tavernan och kullerstensgatorna har blivit restaurerade till hur det en gång såg ut.

Om du besöker El Acebuchal  och tavernan under morgonen så kommer du troligtvis att hitta Antonio och delar av hans familj samlad på den skuggiga terrassen på andra sidan vägen upptagna med sina morgon rutiner. Taverna restaurangen serverar maträtter från bergsmiljön så som vildsvin, lamm, kanin och rådjur samt underbart hembakat bröd och kakor. Om du besöker tavernan så hittar du på väggarna många gamla bilder på El Acebuchal och dess forna invånare.

Med endast en handfull bofasta invånare så är de flesta du möter i byn besökare, vandrare eller turister som hyr en av byns uthyrningslägenheter.

Det finns flera vackra vandringsleder med djupa raviner, glittrande bäckar, bergsluttningar täckta med tallar och höga bergstoppar som når upp till den blå himlen ovanför. Det är ett isolerat område och det är möjligt att se djur längs lederna.

Fabrica de la Luz

För de mer äventyrliga, ta en tur till Fabric de la Luz, du kommer till en idyllisk plats för att ha picknick. Fabrica är en liten oas i mitten av naturparken, mycket tystare än sin kusin och granne Fabrica de la Luz in Canillas de Albaida. Det finns varierande klippbassänger och små vattenfall som ger dig möjlighet att kyla av dig en varm sommardag. Junta de Andalucia har deklarerat området till ett  “Area recreativa” – som sådan finns det faciliteter på plats så som grillplatser, campingmöjligheter.

Det går en ca 4 kilometer av skogsväg från Acebuchal till Fabrica. Leden kan köras med bil. Vägen är ganska trång och slingrig tidvis, inte en väg för den räddhågade eller personer ovana att köra under dessa förhållanden.

Det går fint att vandra men det kan kännas som en lång promenad tillbaka till El Acebuchal under sommar månaderna då det är väldigt varmt i området (ta med massor av vatten!).

Information:

  • Avstånd från Nerja: 14 km från Nerja
  • Trevlig taverna med god mat, de tar kort
  • Besök gärna butiken, fråga i Tavernan

Att ta med sig:

  • Bekväma skor om du planerar att vandra
  • Mycket vatten!! (väldigt varmt under sommar månaderna)
  • Kamera, byn och naturen är väldigt vacker