previous arrow
next arrow
Slider

Vandra i Frigiliana

Vandra i Vackra Bergsbyn Frigiliana

7 km från Nerja upp i bergen ligger den vackra byn Frigiliana och har en flera 1000-årig historia med bland annat råsocker tillverkning i en fabrik som fortfarande är verksam. Här finns även en olivkvarn som också är i bruk. Byn har många smala gränder och fina vitkalkade hus, det finns restauranger, butiker och cafeer. På torsdagar är det marknadsdag på torget och här kan du hitta allt från hemmagjord honung, nötter till skinnplånböcker och lokal keramik. Marknaden är öppen fram till kl 13.00.

Ifrån Frigiliana utgår också många mycket fina vandringleder.

Sevärdheter i Frigiliana

De gamla kvarteren, av Moorish-Mudejar ursprung, är utan tvivel en av de bäst bevarade i provincen. En promenad genom byn, speciellt på kvällen, för dig bakåt i tiden, du lämnar trafik ljud och annat modernt stads ljud bakom dig.

Frigilianas Arkeologiska Museum. Då det öppnades i December 2009 var det de enda arkeologiska museum i Axarquia.

El Ingenio – En gammal fabrik från 1725 som än idag är aktiv och producerar råsocker av märket “Nuestra Señora del Carmen brand of miel de caña”, detta är den enda fabriken av sitt slag i Europa.

Church of Saint Anthony of Padua – Kyrkan byggdes 1676 i renäsansstil.

Ruinerna av “castle of Lizar”– Väldigt lite finns kvar av den arabiska borgen i Frigiliana som tros ha byggts under det 9de århudradet.  Den upptog ca 4000 m2  före den revs år 1569 i samband med de moriska upproren.

Casa Del Apero – Denna byggnad bestod av ett lager, stall och en ladugårdsbyggnad för kor samt ett lagrings område för jordbruksmaskiner. Casa Del Apero byggdes troligtvis i början av 1700 talet i syfte att förse El Ingenio fabriken med råvaror. Byggnaden har nu blivit omgjord till kultur center ” “Casa Del Apero”. Här finns nu ett museum, ett bibliotek, utställningshallar och Turistbyrå.

Information:

  • Avstånd från Nerja: 7 km
  • Befolkning i Frigiliana ca 3000
  • Byn har vunnit pris som Spaniens vackraste by
  • Ifrån Frigiliana utgår många fina vandringsleder

Att ta med sig:

  • Bra vandringskor
  • Vattenflaska