previous arrow
next arrow
Slider

Dolmenes

Beskrivning av Dolmenes

Precis utanför Atequera ligger tre dösar (Dolmens): Menga Dolmen, Viera Dolmen ligger brevid varandra och någon km iväg ligger El Romeral Dolmen. Alla tre döserna är olika både i design och i ålder. De representerar några av de största och mest kompletta megalitiska strukturer i Europa.

Menga Dolmen är känd för dess specifika geografiska läge – på sommarsolståndet den 21 juni, så skiner morgonsolen över bergstoppen Pena de los Enamorados och rakt in i dösens entre korridor. Denna väldigt exakta position hade en magisk betydelse för det förhistoriska folk som byggde dösen för tusentals år sedan.

Den 15e july 2016 blev Antequera Dolmens site inskriven på UNESCOs World Heritage list. Med benämningen ”enastående exemple på megalitisk arkitektur och..bland de mest erkända och omnämda i världen”

Dösarna byggdes av bönder som bode i den bördiga Guadalhorce dalen under den neolitiska periodenoch framåt, från 5000 till 2200 f.Kr. Den närmaste bosättningen är Cerro de Marimacho, den lilla kullen 200 meter till öst från Menga och Viera Dolmen.  Neolitiska grottbostäder fanns också i El Torcal och Sierra de Molina. För att hugga ut och transportera stenarna till dessa enorma dösar så måste det ha krävts  en mängd resurser från de boende i området.
Menga och Viera dolmens byggdes troligtvis mellan åren 3500 och 3000 f.Kr. El Romeral byggdes senare, omkring 2500 f.Kr.

Med tanke på att konstruktionerna är minst 5000 år gamla så är de i ett fantastiskt skick.

Information:

  • Avstånd från Nerja: 109 km
  • Alla tre Dolmenes har fritt inträde
  • Det finns ett besökscentrum vid Menga och Viera Dolmen

Att ta med sig:

  • Kamera
  • Vatten